Accessibility Page Navigation
Style sheets must be enabled to view this page as it was intended.
Green Templeton College | Oxford
aboutussection.jpg
support_right.jpg

Green Templeton College is not responsible for the content of external internet sites.

The Radcliffe Observatory


The sculpted figures

The eight Winds

The scientific work of the Observatory

 

The Radcliffe Observatory in 1850
The Radcliffe Observatory in 1850

Ownership

The eighteenth-century Radcliffe Observatory dominates the three-acre College site. The building functioned as an observatory from 1773 until the previous owners (the Radcliffe Trustees) decided to sell it in 1934 and to erect a new observatory in Pretoria, South Africa, where the less polluted atmosphere would be suitable for the study of the southern hemisphere.

The purchaser of the Observatory was Lord Nuffield, who presented it to the hospital authorities and in 1936 established the Nuffield Institute for Medical Research there. In 1979 the Institute moved to new premises in the grounds of the John Radcliffe Hospital, thus freeing the Observatory site for its new owner, Green College.

Origins and design

The Observatory was built at the suggestion of Dr Thomas Hornsby, the Savilian Professor of Astronomy, after he had used his room in the Bodleian Tower to observe the transit of Venus across the sun's disc in 1769. The transit was a notable event which helped to produce greatly improved measurements for nautical navigation.

The Observatory was built with funds from the trustees of Dr John Radcliffe (1652-1714), whose considerable estate had already financed a new quadrangle for his old College (University College, Oxford) as well as the Radcliffe Library (now the Radcliffe Camera, completed in 1749) and the Radcliffe Infirmary.

Building began in 1772 to plans by the architect Henry Keene, but only the Observer's House is his design. Upon Keene's death in 1776, the Observatory was completed to a different design by James Wyatt (1746-1813). Wyatt based his design on a small Tower of the Winds in Athens, an illustration of which had appeared in Stuart & Revett's Antiquities of Athens published in 1762.

Layout

Wyatt placed his Tower of the Winds above a semi-circular central building with its arc facing north. This central semi-circle provides space for an entrance hall at the foot of the stairwell and for two other side rooms, originally for the Observer and his assistant.

Beneath the Tower itself are rooms at each of three levels: the ground floor is now the College dining room, the first floor, originally the library, is now used as the Common Room, and on the top floor is the magnificent octagonal observing room. Now bereft of its instruments, the room nevertheless still contains some of the original furniture as well as a spiral staircase which leads to an upper gallery. From this gallery the Observer had access to the roof (now closed off) where meteorological observations were carried out. Large windows lead from the observing room onto the balcony, making it possible to wheel observing instruments outdoors.

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see the GTC Privacy Policy.

I accept cookies from this site